artokosmos.gr
 
Αρχική Σελίδα   |  Η εταιρία μας   |   Χάρτης Αναζήτησης    

    Αναζήτηση:          
Σύνθετη αναζήτηση 
   Το καλάθι είναι άδειο
     · Καλάθι     · Ταμείο            
Αρχική Σελίδα    Κατάλογος    Ο Λογαριασμός μου    Καλάθι      
  
   

Ιστορικά για το παξιμάδι

Η αρχική ονομασία του παξιμαδιού ήταν «Διπυρίτης ¶ρτος», γιατί έμπαινε δυο φορές στην πυρά (φούρνο). Με αυτή την ονομασία αρχαίοι συγγραφείς, αναφέρονται σε γαστρονομικού περιεχομένου συγγράμματα.

Την λέξη «Παξιμάδι», την συναντάμε στα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Στην αρχή σαν «πάξαμα», έπειτα σαν «παξαμίτη», μέχρι να πάρει την σημερινή της μορφή με την πάροδο του χρόνου. Αναφέρεται πως η προέλευση της λέξης είναι από έναν λόγιο συγγραφέα της εποχής, τον Πάξαμο, ο οποίος ειδικευόταν στα συγγράμματα γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Το παξιμάδι είναι μια τροφή, που συναντάμε από του αρχαίους χρόνους. Θεωρήθηκε το ψωμί των φτωχών, γιατί παραγόταν κυρίως από οικογένειες, που δεν είχαν την δυνατότητα αγοράς – ζυμώματος επί καθημερινής βάσης φρέσκου ψωμιού. Έτσι αναγκάζονταν να ζυμώνουν μια φορά, μεγάλη ποσότητα, όταν υπήρχε αρκετό αλεύρι και χρόνος (κυρίως στις αγροτικές οικογένειες, όπου η γυναίκα ασχολιόταν και με τις αγροτικές εργασίες). Κατόπιν κρατούσαν φρέσκο ψωμί για 2-3 ημέρες (όσο μπορούσε να συντηρηθεί) και το υπόλοιπο το έβαζαν στον φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να αποβάλλουν την υγρασία και να μπορεί να συντηρηθεί περισσότερο χρόνο.

Ήταν το ψωμί των ανθρώπων που λόγω εργασίας κυρίως, απουσίαζαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τα σπίτια τους. Οι ναυτικοί, οι βοσκοί, οι αγρότες, είναι αυτοί που θεωρούνται ότι είχαν σαν βασική τους τροφή το παξιμάδι, αφού ήταν το μόνο που μπορούσε να συντηρηθεί αναλλοίωτο για αρκετές ημέρες, ακόμα και μήνες, από την ημέρα παραγωγής του.

Το συναντάμε ακόμα και σε ιστορικά κείμενα ως είδος από τα τρόφιμα, που είχαν στα αμπάρια τους τα πλοία σε πολεμικές εκστρατείες, μέρος των εφοδίων που έφερναν οι Βενετσιάνοι στην πολιορκημένη από τους Οθωμανούς, Κρήτη, αλλά και ως βασική τροφή των ανταρτών, την εποχή της γερμανικής κατοχής.

Υπάρχουν πολλά είδη παξιμαδιών.

Βάση όψεως χωρίζονται σε

• Κουλούρες (στρογγυλά, μοιρασμένα στην μέση σε 2 μέρη. Τα επονομαζόμενα πανωκαύκαλα & κατωκαύκαλα).

• Ντάκοι (μεγάλες χοντρές φέτες).

• Μπουκιές (μικρές φέτες για συνοδευτικά, κυρίως μεζέδων).

Όλα τα είδη παξιμαδιών, μπορούν να παραχθούν από όλων των ειδών τα αλεύρια (κριθάρι, στάρι, σίκαλη κτλ.).

The History of Hard Bread
 

ARTOKOSMOS.GR

Φόρτωση...